Programmeren voor iedereen

This post is also available in: enEnglish

Vandaag heb ik van SURF een onderwijsaward gekregen voor Docent van het Jaar!

De jury roemt mijn online courses “met totaal 250.000 learners in haar MOOC’s, reikt het werk van Hermans veel verder dan de TU Delft”. Ze noemen ook mijn originele, innovatieve en vernieuwende wijze van doceren die een belangrijke bijdrage aan de ICT-skills van toekomstige studenten wereldwijd levert. Ik vind het natuurlijk te gek dat mijn creatieve manier van doceren de jury heeft weten te overtuigen, maar nog leuker vind ik het dat SURF mij het komende jaar gaat ondersteunen in het uitdragen van mijn missie:

Mijn missie: “Programmeren voor iedereen”

De prijs bestaat dus niet uit een geldbedrag of een beeldje, maar uit hulp bij mijn missie. Dat begint natuurlijk vandaag al, omdat een hoop mensen door de prijs (hopelijk) deze blogpost al lezen. Dat is al de eerste winst denk ik. Ik wil deze post dus gebruiken om meteen mijn missie kracht bij te zetten. Programmeren voor iedereen dat heeft natuurlijk twee componenten, namelijk dat programmeren belangrijk is, en dat dat we meer ons best moeten doen om dat voor iedereen bereikbaar te maken. In deze post vertel ik over beide delen wat meer.

Waarom programmeren? Voor je werk, de samenleving en de kunst!

Ik heb het er vaker over—bijvoorbeeld ook recent nog in de Correspondent en bij de Inspirerende Ingenieursdag van Kivi—maar iedereen moet echt kunnen programmeren! Als een uitgebreider stuk wilt lezen, check dan die linkjes of deze blogpost. In die post leg ik uit dat programmeren zo belangrijk is om 3 redenen:

  1. Om te weten wat computers allemaal kunnen zodat je ze kan gebruiken in je werk. Niet alleen als programmeur maar ook als juf of automonteur of bioloog. We hebben echt niet perse meer programmeurs nodig maar wel meer mensen die computers goed kunnen gebruiken.
  2. Om maatschappelijke problemen te kunnen snappen en te kunnen oplossen. Het nieuws is een groot een software bulletin! Denk maar aan de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar met Russische hackers en de e-mails van Clinton. Je kunt dat alleen snappen als je software goed snapt.
  3. Omdat iets maken het leukste is dat er maar is, en je met computers de mooiste en gekste dingen kunt maken. Met programmeren maak je niet alleen games of websites maar ook kunst, animaties, schilderijen of muziek.

Waarom ‘voor iedereen’? Want programmeren is macht!

Okee, programmeren is leuk en belangrijk, maar waarom moet iedereen dat nou kunnen? Ik ga m even omdraaien. Hoe erg is het als niet iedereen kan programmeren?

Als je nog eens goed naar de drie punten hierboven kijkt dan zie je dat ze allemaal te maken hebben met het hebben van macht in de samenleving. Goed je werk kunnen doen, goed mee kunnen besluiten in de samenleving, en de samenleving beïnvloeden met jouw uitingsvormen. Dat zijn de belangrijkste manier om de samenleving vorm te geven: geld verdienen, besturen en kunst. Als we er niet voor zorgen dat alle mensen deze power tot hun beschikking hebben, dan creëren we een wereld waarin maar heel weinig mensen mee kunnen besluiten. Als je naar de praktijk kijkt zoals die nu is, dan zie je dat vooral witte jongens die macht tot hun beschikking hebben.

En dat zie je ook terug in de oplossingen die er gemaakt worden! Die jongens maken vooral software om hun moeders te vervangen. De was doen, eten thuisbrengen en opruimen. Zijn dat nu de belangrijkste dingen die we met technologie kunnen doen? Ik denk het niet, en ik ga het komende jaar mijn best doen om te zorgen dat er meer mensen toegang krijgen tot de invloed die kunnen programmeren met zich meebrengt.

Hoe dan? Vakintegratie!

Als we willen dat iedereen kan programmeren, dan zijn scholen daar natuurlijk wel de uitgelezen plek voor, want daar bereik je alle kinderen. Op welk niveau dat is, po of vo of allebei, dat maakt me eigenlijk niet eens zoveel uit. Dat is natuurlijk wel lastig want er moet al zoveel op school, gezond eten en bewegen en burgerschap, tsjonge! Hoe moet programmeren daar nou ook nog bij?

Een van onze oplossingen waar we veel succes mee boeken is het integreren van programmeren in reguliere vakken. Dus niet een spelletje programmeren maar een animatie om de tafels te oefenen, een puzzel om grammatica te leren of een animatie bij stelonderwijs.

Als je er meer over wilt weten, kun je ook dit filmpje bekijken waar ik meer uitleg over een programmeer- en taalles. Het integreren heeft een aantal voordelen:

  • Werken aan programmeerdoelen en gewone kerndoelen spaart tijd
  • Leerkrachten staan veel zelfverzekerder voor de klas als ze werken aan een domein dat ze snappen zoals de tafels
  • Programmeren voor meer dan spelletjes laat aan leerlingen zien dat het heel breed nuttig en inzetbaar is.

Op dus naar programmeren op alle scholen!

Heb je er al zin in? Hier zijn nog wat linkjes met gratis lesmateriaal:

Programmeren voor leerkrachten In deze gratis cursus leer jij in 8 weken zelf programmeren, maar ook didactische vormen om in de klas programmeerles te geven, geïntegreerd in je reguliere lessen. Liever een cursus waar je fysiek naartoe kan? Geef je dan op voor 2 dagen gratis programmeerles bij digileerkracht. Deze lessen zijn ontwikkeld door VHTO en ik help met het ontwikkelen en geven van de trainingen. We doen dat met financiële ondersteuning van Google.

Programming voor leerlingen In deze cursus leren leerlingen in 6 weken de basisbegrippen van programmeren door het maken van spelletjes en animaties.

 

Helpen bij mijn onderzoek?

Wil jij met je klas meedoen aan meer onderzoek naar geïntegreerd programmeeronderwijs? Hier kun je meer lezen en je meteen opgeven.

Nog meer weten?

Schroom niet om me een mailtje te sturen!

This post was visited 257 times.

1 Reactie

  1. Martijn

    Gefeliciteerd Felienne!

Geen reacties toegestaan.